Снимка БулфотоТежки облаци надвиснаха над България. Причината е голяма финансова измама, която

...
Снимка БулфотоТежки облаци надвиснаха над България. Причината е голяма финансова измама, която
Коментари Харесай

ОЛАФ: България да върне 6 милиона евро за далавера с джипове за МВР

Снимка Булфото

Тежки облаци надвиснаха над България. Причината е огромна финансова измама, която разкри ОЛАФ.  Българското Министерство на вътрешните работи е нарушило изискванията на своето съглашение с Европейската комисия за разпределяне на безплатни средства, като е употребило средства от Европейски Съюз за закупуване на коли вид SUV от по-стари ресурси вместо нови полицейски коли за всевъзможни терени, съгласно следствие, завършено неотдавна от OLAF — Европейската работа за битка с измамите. ОЛАФ предложи да бъдат възобновени в бюджета на Европейски Съюз близо 6 милиона евро, както и да се реши съществуването на предпоставки за разкриване на наказателно произвеждане против чиновници на Министерството. 

Разследването на ОЛАФ стартира през юли 2018 година след изказвания за машинация и заграбване на средства от Европейски Съюз по съглашението за разпределяне на безплатни средства по фонд „ Вътрешна сигурност “ на Европейски Съюз, ръководено от българското Министерство на вътрешните работи.  Споразумението се отнася до доставката на 350 автомобила за всевъзможни терени, предопределени за полицията.

В хода на следствието ОЛАФ събра и проучва цялата съответна документи от българското Министерство на вътрешните работи и организира събеседвания с всички основни участници в подготовката и осъществяването на тръжната процедура. Всички страни, наранени от следствието, оказаха цялостно подпомагане на проверяващите чиновници на OLAF, написа

ОЛАФ установи, че Министерството на вътрешните работи е нарушило наредбите на съглашението за разпределяне на безплатни средства като е трансформирало едностранно изискванията му. По-специално Министерството е избрало да закупи прочут брой коли SUV вместо коли за всевъзможни терени, които са били предмет на съглашението за разпределяне на безплатни средства. ОЛАФ  също по този начин заключи, че има учредения да се смята, че чиновници на Министерството евентуално са направили незаконно действие (злоупотреба със служебно състояние според българския Наказателен кодекс), засягащо финансовите ползи на Европейски Съюз. 

Разследването беше завършено от ОЛАФпрез декември 2020 година с рекомендации към Европейската комисия (която ръководи фонда) да възвърне в бюджета на Европейски Съюз 5 948 569 EUR. Към българската прокуратура бяха отправени рекомендации да реши съществуването на предпоставки за започване на наказателно следствие за корист със служебно състояние в интерес на трето лице. 

Компетентните органи на Европейски Съюз и националните способени органи са тези, които следва да прегледат и вземат решение по отношение на последващите дейности по отношение на рекомендациите на OLAF. Всички наранени лица се смятат за почтени до доказване на виновността им пред способен съд. 

Генералният шеф на ОЛАФ Виле Итала съобщи: Разследващите чиновници на ОЛАФ постоянно се натъкват на типични схеми за измами, представляващи манипулиране на търгове, посредством което евентуални измамници се облагодетелстват финансово за сметка на жителите. Още по-тревожно би било, в случай че такава жизненоважна обществена работа, каквато е полицията, се окаже жертва на този тип активност, по тази причина приканвам българската прокуратура да разиска деликатно рекомендацията ни за предприемане на правни дейности. Това ще изпрати ясно обръщение, че никой не е над закона и че OLAF и сътрудниците на службата в цяла Европа ще продължат да работят неуморно за отбраната на парите на европейските данъкоплатци. 

ОЛАФ проверява социална поръчка, осъществена по времето, когато актуалният президентски консултант Пламен Узунов е бил вътрешен министър в служебния кабинет на Румен Радев, съобщи през юни предходната година Красимир Ципов, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ. Човек от политическия кабинет на Пламен Узунов е оглавявал комисията, която е оценявала претенденти за поръчка с европейско финансиране, съобщи тогава Ципов. Стана ясно, че закупените коли са „ Грейт уол “. 

На 9 юли 2020 година прокуратурата нахлув постройката на президентството, един от претърсените кабинети бе на Пламен Узунов. Същият ден започнаха митингите с искане за оставката на държавното управление и основния прокурор Иван Гешев. 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР